Mijn eigen leventje!
Blijf op de hoogte en volg Hilde
18 Augustus 2012 | Chili, Maipú
Na drie weken heb ik toch al wel een eigen leventje opgebouwd. Op school heb ik zo mijn vrienden en thuis is het ook heel fijn met mijn familie. Omdat mijn zusje vorige week naar de Verenigde Staten is vertrokken, heb ik dan nu ook echt mijn eigen kamertje. Een fijne kamer met eigen kast, zodat ik nu ook eindelijk mijn koffers kon uitpakken. Ook staat er een tv, zodat ik 's avonds in bed nog even tv kan kijken naar The Simpson in het Spaans of een Spaans sprekende Harry Potter.
Vorige week vrijdag gingen we met familie en vrienden naar het vliegveld om daar mijn zusje uit te zwaaien. Het viel me op dat zij echt niet de enige was die voor een jaar weg ging met de Rotary. Overal liepen leeftijdsgenoten met een Rotary-blazer aan mensen te knuffelen, foto's (met vlag) te maken en te huilen. Ook ikzelf werd wat emotioneel, omdat mijn zusje wegging, maar ook omdat mij dit heel erg deed denken aan twee weken daarvoor. Toen stond ik zelf ook op het vliegveld te huilen met mijn familie en vrienden. Toen moest ik zelf ook alleen door de douane, alles en iedereen achterlaten om een groot avontuur tegemoet te gaan.
Maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb, want wat leer ik hier veel! Als eerste het Spaans, wat steeds beter gaat. Als ze langzaam praten lukt het mij meestel wel om ze te verstaan. Ten tweede leer ik hier zelfstandiger te zijn en ook een andere manier van doen en laten. Ten derde leer ik een ander land kennen. Zo langzamerhand begin ik dingen te herkennen in Santiago en ik kan nu dus ook vanaf school alleen naar huis komen. Ik vind het ook heerlijk om hier de mountainbike te pakken en een rondje te gaan fietsen. Santiago is zo anders dan thuis. Dit is veel chaotischer voor mijn gevoel en minder mooi. Maar het is zo anders dat ik het juist wél mooi vind.
Laatst fietste ik gewoon onze straat uit en ik kwam bij een groot veld met op de achtergrond de mooie bergen met een prachtige lucht. (Pap, jij zou het hier prachtig vinden om mooie foto's te maken!) Maar toen ik zag wat er op dat veld stond schrok ik wel, een krottenwijkje. Maar een paar kleine houten huisjes met veel afval stonden daar, zo armoedig. Iets wat ik mijn leven nog nooit gezien heb. Sowieso zijn hier erg veel daklozen, mensen die aan de (snel)weg etenswaren verkopen of mensen die voor het stoplicht staan te jongleren om geld te verdienen. Toen ik weer richting huis fietste, ging ik nog even door een klein straatje. Daar kwam ik weer een zwerfhond tegen, één van de ontzettend velen hier. Deze had het helaas om mij gemunt en hij rende met een hoge snelheid achter mij aan. Ik zo hard fietsen als ik kon en ik kon nog net voorkomen dat hij zijn tanden in mijn voet zette. Dus ik ben met een omweg maar naar huis gefietst. Elke huis hier heeft een hek om het huis, die ook altijd op slot is. Ons huis heeft ook een alarm en een bewegingssensor. Goed beveiligd dus!
Vorige week zaterdag ben ik met mijn zusje en moeder naar Los Dominicos geweest. Het is gewoon in Santiago, maar het lijkt op een klein dorpje met alleen maar kleine, houten winkeltjes. Het was iets voor toeristen werd mij verteld, maar er liepen alleen maar Chilenen rond. Er werd van alles verkocht, van dieren tot meubels en van eten tot kleding. Het was erg leuk om typisch Chileens dingen te zien, zoals lekkernijen en 'lapis lazuli'. Dat is een prachtige soort edelsteen in het blauw, waar hele mooie sieraden van worden gemaakt. Ik zie hier trouwens helemaal geen toeristen en heb dus ook nog geen ander blond persoon gezien. Ik zie mezelf ook niet als toerist, al zie ik er wel zo uit.. Er wordt dan ook regelmatig naar me gekeken, getoeterd en gefloten. Het is erg leuk om eens een stad/land te leren kennen vanuit het normale leven in plaats van als toerist, nu kom je toch ook hele andere dingen tegen en leer de stad écht kennen.
Gister heb ik dan daadwerkelijk voor het eerst mijn eigen plannen gemaakt. Na school ontmoette ik een Chileense jongen die voor een jaar naar Duitsland is geweest met de Rotary. We hebben veel gekletst, ik op mijn beste Duits.. Daardoor heb ik vandaag veel in het Engels, Duits, Spaans en Nederlands gedacht, nogal verwarrend kan ik vertellen! We hadden ook completos gegeten, een soort hotdog met tomaten, avocado, mayo en ketchup. Erg populair hier en dat is ook te begrijpen, want ze zijn heerlijk!
Vanavond is er een soort concert en meeting voor de eerste exchange studenten in mijn rotaryclub. Daar heb ik ontzettend veel in, omdat ik nog geen andere mede-exchangers heb ontmoet! Wel via Facebook praat ik al met mensen van over de hele wereld die ook naar Chili komen en eindelijk ontmoet ik ze dan ook echt. Dus vanavond in mijn blazer en met Nederlandse vlag maar ergens heen en ik zie wel wat er gaat gebeuren.
Ik ga strakjes eerst mijn moeder meehelpen om Ron, onze hond (die echt als baby behandeld wordt), te wassen. Zo zie je maar dat ik hier in huis al helemaal ingeburgerd ben!
Ik heb dit keer ook wat foto's geplaatst, zodat iedereen (ook de mensen zonder Facebook) mee kunnen kijken!
19 Augustus 2012 - 17:37
Roelie & Tantie:
lieve hilde,
wat weer een prachtig verslag van je belevenissen; en dat je elke week de kerkbodes hebt bezorgd op je fiets, heeft je nu natuurlijk wel geholpen met het hard wegfietsen met een bijtgrage hond achter je aan!
en wat een mooie vlag!!! en dat kleine rode pakje met die rood-wit-blauwe sherp! in een klein winkeltje in los dominicos. we vinden het heel dapper dat je ook alleen al op pad gaat.
geniet van alles en dat je ook minder mooie dingen ontdekt en tegenkomt, doet je alleen maar beseffen dat we het in nederland nog niet zo slecht hebben!
dikke kus en tot een volgende keer.
liefs,
roelie & tanti -
19 Augustus 2012 - 17:37
Roelie & Tantie:
en bedankt voor de foto's!!! -
21 Augustus 2012 - 11:14
Janneke :
Dag laiverd,
Super leuk verslag, ben blij dat je het leuk hebt!
Blijf nog genieten van je tijd daar maar vergeet niet dat ik je wel mis hoor!
En doe de groetjes aan Ron van mij ;)
Dikke kus! -
21 Augustus 2012 - 18:07
Carla:
Hey Hilde,
Wat fijn om te lezen hoe goed het met je gaat! En wat knap dat je zoveel talen spreekt. Ik en begonnen in Spaans voor Dummies, maar dat valt echt nog niet mee. Ik moet veel meer oefenen, maar ja vakantie is ook fijn. We zijn gisteren terug gekomen uit de USA en hebben het prachtig gehad, je hebt misschien wel foto,s van Leonie en Bob op Facebook gezien en looptijd hopeloos achter met dit nieuws.
Ik heb je foto's bekeken en je lacht op alle foto's. Een goed teken. Ik begrijp dat koffer 2 inmiddels ook bij jou terug is. Das ook prettig, je eigen spullen.
21 Augustus 2012 - 18:13
Carla:
En dat ging veel te snel......
Ik wilde je nog zeggen dat ik trots op m,n kleine nichtje ben, die redt zich daar toch maar mooi. Ga zo door. Liefs tante Carla ( ik word hier in Spaans, Carlita genoemd) ook wel mooi vind ik. -
25 Augustus 2012 - 09:00
Geert En Johan:
Hallo Hilde
Ik was vanmorgen wat vroeg uit bed en kwam via mijn iPad op de site van waar enz.
Zo met het lezen van jou verhalen begrijp ik dat je het best naar de zin hebt. Het gaat hier iedere week wat beter wat het lopen betreft. Afgelopen weekend heb ik voor het eerst in 25 jaar weer gesurfd en het ging heel goed.
De groeten van ons en een veel plezier.
Geert en Johan -
26 Augustus 2012 - 11:25
Hans:
Hilde,
Ik vind het heel fijn dat je het zo leuk hebt in Chili. Wij komen net terug uit Frankrijk: Geweldige vakantie: Als vriendjes 3 Nederlanders, 1 Engelse, 1 Italiaan en 2 Fransen. Ook wij moeten dus goednadenken over de taal. Doei doei! -
26 Augustus 2012 - 11:26
Hans:
Wanneer schrijf je weer iets? -
26 Augustus 2012 - 20:38
Anke Bos:
Hoi Hilde, wat leuk om te lezen hoe het met je gaat. Je schrijft leuk, ik zie het zo voor me! Wat fijn dat je het goed naar je zin hebt. Veel succes met het leren van de Spaanse taal. Valt nog niet mee, lijkt me. Wij waren op vakantie in Denemarken, dat vond ik ook maar een lastig taaltje.....
Hartelijke groeten van Anke Bos -
28 Augustus 2012 - 00:59
Bonnie:
Heeee lieverd!
wat leuk om alles te lezen, je schrijft leuk! we moeten snel skypen hoor, hihi veel plezier
veel liefs, Bonnie -
16 September 2012 - 12:57
Jan S:
Hey Hilde,
We hebben je verslagen met open mond gelezen met het gevolg dat Sonja haar gebid nu kwijt is.Zeg tegen haar dat die onder de tafel ligt.
Soon leutje blond wigt van de Jalinkjes out Winschootn.
Goed dat je je al een beetje begint thuis te voelen bij je< nieuwe> ouders.
Blijf maar lekker genieten dan doen wij dat ook wel van je verslagen.
PS. trek je maar niets aan van Tantie Son.
groetjes van Jan