Al bijna zes weken?!
Blijf op de hoogte en volg Hilde
04 September 2012 | Chili, Maipú
Als eerst had ik dus de Rotary-meeting. Niet dat het echt een meeting was, het was een optreden van de 'Maipucitos'. Dat is een soort theater-, dans- en zangschool voor kinderen. Erg leuk om te zien, want ze hadden allemaal traditionele kleding aan en dansten ook traditionele dansen zoals de 'cueca'. Ook liepen ze over het podium met vlaggen van alle nationaliteiten die in mijn rotaryclub zitten, leuk! En toen werd mij verteld dat we zelf het podium op moesten om jezelf even voor te stellen in het Spaans.. Na snel wat oefenen ging dit gelukkig redelijk goed!
De volgende dag zijn we naar ons appartement aan het strand geweest. Mijn ouders hebben daar net een nieuw appartement gekocht, dus die gingen wij even bekijken. Toen naar het strand geweest, bij de oceaan. Mooi! Heerlijke empanada's gegeten en op de foto met een mooi typisch Chileens mannetje! Hier hebben ze ook veel kleine marktjes, een 'feria'. We liepen even door een kleine toen we een hele oude voetbaltafel (hier 'taca taca' genoemd) staan, zo lelijk dat ie eigenlijk weer mooi was. Dus tegen een kleine betaling mochten we er een potje op spelen, met mijn vader en ik als dikke winnaars!
Die woensdag daarna ben ik met mijn vader en zusje downtown Santiago ingeweest, ik kon namelijk met ID-kaart ophalen! Leuk om één te hebben, al is de foto verschrikkelijk lelijk.. Een ID-kaart is hier erg belangrijk, want er staan een RUT-nummer op die hier veel gebruikt wordt. Mijn vader heeft ons meegenomen naar een eettentje 'El Rapido'. De naam zegt het al: je komt binnen, zegt wat je wilt en na 10 seconden staat het voor je neus. Het leek net of ze al wisten dat je kwam. Dus eventjes empanada's gegeten en toen heeft mijn vader mij Santiago nog wat meer laten zien, onder andere het huis van de president. Veel schoenenpoetsers ('lustrabotas') in Santiago, die dan de schoenen weer mooi poetsen van een man in pak die op de stoel rustig een krantje zit te lezen. Mijn vader hier houdt net zo veel van fotograferen als mijn echte vader. Hij vind mijn camera heel erg mooi, dus ik moet regelmatig mijn camera aan hem afstaan. Vind ik niet erg, want dan kom ik zelf ook nog eens op de foto te staan! Sowieso lijkt mijn gezin hier wel op mijn echte gezin qua doen, dat is wel grappig! Ik heb ze ook 'Moi!' geleerd en ze steken dan ook nog eens hun vinger op, geniaal!
Nadat ik weer thuis was ben ik met mijn schoolvriendin Chantal uit Canada naar de mall geweest, supergezellig! Natuurlijk kleren gekocht die we totaal niet nodig hebben. Chantal betaalde met een credit card, maar omdat zij nog geen RUT-nummer heeft werd dit een probleem.. We begonnen met twee vrouwtjes achter de kassa en eindigden met zo'n 6 mensen die allemaal een oplossing probeerde te verzinnen. Door ons gebrekkige Spaans kon iedereen er eigenlijk wel hard om lachen en na 20 minuten konden we dan eindelijk de winkel uit.
Dat weekend gingen we, met oma, weer naar het appartement. Dit keer bleven we er het hele weekend. Alle, maar dan ook alle, spullen moesten in één keer mee. Dus we hadden een pick-up auto geleend met zo'n open laadbak. Nou, daar stond werkelijk al-les in! Onderweg moesten we op de snelweg nog stoppen om het voor de zekerheid nog extra vast ze maken. Daarvoor moest ik de auto uit, waardoor mijn iPod Touch op de grond viel en ik er ook nog eens bovenop ging staan. Een lekkere kras erbij, maarja, hij doet het gelukkig nog! Veilig aangekomen en een fijn weekend gehad. Twee keer gebarbecued; wat een lappen vlees gaan er op die barbecue, ontzettend groot!
Toen ik maandag weer op school kwam waren alle exchangers op school. We zijn met zijn vijfen nu. In het begin even wennen, maar nu is het echt ontzettend gezellig en doen we veel dingen samen! Drie komen uit de VS/Canada; zij vertelden mij dat ik een accent heb als ik Engels praat en dat vinden ze maar al te grappig!
Die woensdag was er een concert van Maroon 5 waar mijn vriendinnen sowieso heen gingen. Mijn zusje en ik wouden ook heel graag, maar wij moesten helaas naar een Rotary-meeting. Er zijn heel vaak concerten hier, dus dat komt ooit nog wel! De Rotary-meeting was niet van mijn gastclub, maar de club van mijn vader. Serieus alleen maar oude mannetjes die wat saais vertelden, gelukkig konden een paar wel wat Engels. Nadat we lekker hadden gegeten, de vaantjes van mijn club in Nederland en deze club te hebben gewisseld en op de foto's zijn geweest konden we naar huis. Op de radio natuurlijk het concert van Maroon 5, dus mijn zusje en ik lekker keihard meezingen!
Omdat het zo gezellig was met Chantal in de mall die week daarvoor hadden we besloten die woensdag weer te gaan. Omdat wij buitenlanderss zijn is het grote lol met iedereen die we ontmoeten. Iedereen maken we aan het lachen omdat wij geen Spaans kunnen en zij geen Engels. Daarnaast kregen we nog gratis ijs, begonnen mensen zomaar tegen ons te praten en mochten we met de liefste puppy uit de dierenwinkel spelen! We hebben maar besloten dat we elke week naar de mall gaan!
En toen werd thuis mij verteld dat we wéér naar het appartement gingen.. Eigenlijk had ik daar geen zin in, totdat zij mij vertelden dat ik wel iemand mee mocht nemen omdat mijn zusje dat ook zou doen. Dus ik heb Chantal gevraagd en die wou maar al te graag mee! En wat een heerlijk weekend was dit! Ontzettend gezellig met iedereen. Zo hebben we 'carioca' gespeeld, een kaartspel. Ik had er nog nooit van gehoord maar ik ben er nog goed in ook haha! Familie kwam nog langs, erg leuke mensen waar we, ondanks de taalbarrière, veel lol mee hadden! Verder hebben we het grootste zwembad van de wereld gezien. De overkant van het zwembad was niet eens te zien, het is ietsjes langer dan een kilometer! Mijn ouders vertelden dat ze iemand kennen die een appartement heeft bij dit zwembad, dus ik zal ik waarschijnlijk wel een keertje in zwemmen. Eén baantje zwemmen is dan wel genoeg denk ik. En het leuke is, het zwembad is slechts één meter van het strand en de oceaan. Bij de oceaan een prachtige zonsondergang gezien. Hele dag trouwens in een korte broek gelopen, in de winter! Ook nog in de oceaan gestaan, dus nu wel ontzettend verkouden..
Op de rotsen ben ik ook nog eens uitgegleden waardoor ik helemaal blauwe benen heb. Opzich niet zo erg, maar vrijdag heb ik met de klas een optreden met school. Omdat het binnenkort onafhankelijkheidsdag is in Chili, wordt dit gevierd op school. Iedere klas leert een traditionele dans en moet dit dan opvoeren. Ik heb net mijn kostuum opgehaald. Nou, een lange rok van veren en een BH met veren, daar moet ik in dansen voor de hele school plus ouders.. Hopelijk zijn de blauwe plekken dan wat bijgetrokken.
Ik heb ontzettend veel zin in die onafhankelijkheidsdag, want dat hebben we een week lang vakantie. Iedereen vertelt mij dat dit een mooie week is vol met feesten! Daar zeg ik geen nee tegen, vooral niet omdat ik nog niet echt een feest heb gehad. Alles op zijn tijd, ik vermaak me nog steeds helemaal hier!
Deze week begint dan ook weer het normale leven in Nederland. Iedereen moet weer aan het werk, naar school of aan de studie. Ik vind het jammer dat ik het eerste studiejaar van mijn vrienden mis, maar ik heb niks te klagen. Ik wens iedereen veel plezier en succes het komende jaar!
05 September 2012 - 07:23
Erwin:
Wat weer een geweldig verhaal Hillie Billie! Echt, wat gaaf moet het daar zijn! Ik ben blij voor je dat je een leuk gezin hebt, en die Canadese chick lijkt me superchill :D Viel Spaß en dikke liefde! -
05 September 2012 - 08:55
Leonie:
Hai Hillie,
Ik was nog niet op jouw site geweest, maar nu heb ik alle verhalen in 1x gelezen!
Volgens min vermaak jij je opperbest :-) En wat een indrukken hè? Goed dat je bent gegaan, once in à lifetime!
Heel veel succes met Spaans leren en met genieten! Dikke kus Leonie -
05 September 2012 - 10:05
Danielle:
Hille :) hij is superleuk! Sowieso altijd fijn om even wat van je te lezen, en als ik dan lees dat je het zo naar je zin hebt word ik daar alleen maar blij van :) dikke kus, Daan -
05 September 2012 - 11:40
Janneke :
Super leuk verslag hill bill!
Geniet er van, zo te zien heb je het erg naar je zin.
Dikke smok op je wang! -
05 September 2012 - 13:51
Fieke:
Ik ben verslaafd aan je verhalen Hilde! Ik blijf je zeker weten volgen, ik vind het leuk dat je het allemaal zo naar je zin hebt. Kus -
05 September 2012 - 14:03
Lisa:
Ooh dat klinkt echt geweldig Hilde! Bij ons op school hebben we na een half jaar nog de keuze welke taal we willen studeren, duits in eerste instantie maar spaans klinkt nu ook wel heel aantrekkelijk! Als je terug bent moet je maar een keer met Erwin en mij en wie ook maar meegaat op stap!
Liefs -
05 September 2012 - 14:15
Rianne:
Hee lieve chick, zoals veel anderen geniet ik ook elke keer weer van je leuke verhaal! :) Ook fijn dat je goed kan opschieten met Chantal! Succes met het dansen in je verenpakkie, hihi! LE'AH!!! ;p Knuffel! -
15 September 2012 - 11:25
Hans:
Hillie!
Die straat in Santiago van de foto lijkt erg op de la Ramblas van Barcalona!!!!!!!! -
16 September 2012 - 12:02
Jan En Sonja:
Hallo lieve Hilde
Eindelijk even een reactie van de Smitjes. Af en toe lees ik je verhalen en ik moet zeggen, dat ik het fantastisch vindt dat je je al zo thuisvoelt met je chileense familie. Moet wel erg wennen dat je het over je vader en moeder heb en over je echte vader en moeder. Maar ja, je moet het wel een jaar met ze doen. Geniet van alles wat je daar doet en ik kijk alvast uit naar je volgende vehaal.
Dikke knuffel van Jan en Sonja -
26 September 2012 - 10:10
Nicht Kristien:
Hoi nichtje Hilde...
Wat super om weer een prachtig verhaal van jou te lezen!!!!
En je maakt genoeg mee, je hoeft je niet te vervelen, haha...
Wat is het daar lekker warm, hier is de herfst begonnen, gelijk met veel wind en regen, brrrrr
Je bent helemaal blij met je familie daar, gelukkig!!!
Vooral zo doorgaan, once in a lifetime experience!!!!
Lieve groetjes van ons uit scheemda