Hola! - Reisverslag uit Maipú, Chili van Hilde Jalink - WaarBenJij.nu Hola! - Reisverslag uit Maipú, Chili van Hilde Jalink - WaarBenJij.nu

Hola!

Blijf op de hoogte en volg Hilde

31 Juli 2012 | Chili, Maipú

Ik ben al goed bezig met het Spaans leren. Thuis oefenen we elke dag met woordjes en kleine zinnetjes en op school leren ze mij ook woordjes, superleuk! Ook leer ik mijn gastgezin af en toe wat Nederlands, zoals: 'Ik vind het leuk' en mijn 'vader' vroeg laatst aan mij: 'Wilt u een kopje koffie?'
Al het eten is hier lekker, wat ik ook voorgeschoteld krijg. Er wordt hier veel rijst en brood gegeten. Laatst kreeg ik een soort soep met daarin rijst, een aardappel, een stuk vlees, stuk pompoen en een stuk mais. Klinkt gek, maar het was heerlijk! Oma kookt hier overigens. Zij is elke dag in huis om te koken en volgens mij maakt ze ook nog schoon en doet de was!
Het is koud hier, maar de deuren en ramen staan gewoon open. Het is helemaal erg als ik ga douchen, want soms doet het warme water het even niet. Omdat mijn badkamerraampje niet helemaal dicht kan lijkt het net of ik gewoon buiten sta.. Als dan even het water koud wordt, sta ik letterlijk te bevriezen! Overdag, in de zon, is het wel lekker.
Het is trouwens gewoon om iedereen die je groet één kus op de wang te geven. 's Ochtends als je wakker wordt begint het al, op school, als je weer thuis komt en als je weer naar bed gaat. Drie keer kussen bij het groeten vinden ze maar raar.
Zaterdag hebben we mijn schooluniform gekocht, gewoon ergens bij iemand thuis in een schuurtje. Daar lagen van meerdere scholen wat uniformen in een kast, lekker chaotisch over elkaar heen. Daarna op zoek naar schoenen, wat nog moeilijk bleek te zijn! Omdat ik midden in het schooljaar binnenval, zijn er geen schoolschoenen te koop. Gelukkig maar, want ik vind ze niet mooi haha! Dus op zoek naar andere zwarte schoenen, maar die waren er niet in mijn maat. Tjaa, ik ben dan ook best groot in Chili.. Eindelijk toch wel leuke zwarte schoenen gevonden!
Zondag was een vriendin van mijn zusje Valeria jarig, dus was er voor zaterdagavond een surpriseparty georganiseerd. We waren maar mijn z'n 5en, maar het was erg gezellig! Eerst hadden we boodschappen gedaan in een supermarkt. Eigenlijk was het geen supermarkt meer te noemen, want het was een Albert Heijn, Media Markt, Intertoys, bakker, slager, fietsenwinkel etc. in één. Het had dan ook 64 kassa's, die allemaal gebruikt werden. Bij elke kassa stond ook nog eens iemand die alles voor je in tasjes deed, wat een service! We gingen met de bus ('micro') naar een vriendins huis om pizza te maken en daar het 'feestje' te vieren, gezellig!
Zondag kwamen er drie Chileens meiden bij ons thuis, die ook alle drie naar het buitenland gaan. Eentje van hun gaat binnenkort naar Nederland! Zij leerde mij Spaanse woorden en ik haar de Nederlandse woorden. Het is leuk om mensen te ontmoeten die hetzelfde gaan doen als jij! Ik ben de eerste buitenlander die in Santiago is aangekomen, maar er komen nog 9 anderen. Vier van hun gaan naar dezelfde school als ik, gezellig dus!

En maandag was het dus eindelijk zo ver, de eerste schooldag! Vroeg uit bed, ontbijt, onder de (gelukkig warme) douche, in mijn schooluniform op naar school. Om half 8 bracht oma ons met de auto. Omdat het zo koud is krijgen we een thermobeker met een soort vanillekoffie ofzo mee, heerlijk als het zo koud is. Op school moesten we eerst naar de inspecteur of iets dergelijks, hij stelde mij voor aan sommige leraren en aan mijn klas. Er zitten zo'n 35 leerlingen in mijn klas. Eén les duurt hier anderhalf uur en tussen de lessen door heb je eventjes 10 minuten pauze. Van die anderhalf uur wordt maar werkelijk een half uur benut; voor de rest is het de bedoeling om zelf aan het werk te gaan. De bedoeling ja, want iedereen zit te kletsen en te lachen en de leraar doet er niks aan. Er wordt wel huiswerk opgegeven, maar de les erna wordt dat mooi overgeschreven uit een schrift van iemand die het snel gemaakt heeft.. In de klas hebben de meesten hun jas nog aan, muts op en zelfs handschoenen aan! Eten en drinken mag gewoon tussendoor en velen zitten te internetten. Het is een geheim, maar de hele klas weet het wachtwoord van het internet op school!
Om 1 uur hebben we de lunch, dan krijg je gewoon wat eten van thuis mee in weer een thermobeker. Apart, maar iedereen doet het hier. Net als tandenpoetsen na de lunch en je eigen wc-papier meenemen! Als je naar boven of beneden loopt via de trap, zie je vanuit het raam het Andesgebergte met besneeuwde bergtoppen, prachtig om te zien!
Er zitten niet alleen leerlingen van mijn leeftijd op school, maar ook kleine kindertjes van ongeveer 4 à 5 jaar oud! Je zit dus je hele schooltijd op één school. Het is heel leuk en schattig om die kleine kindertjes in uniformpjes te zien spelen tussen de groten!
De lessen zijn voor mij nu wat saai, want ik kan werkelijk niks verstaan. Gelukkig hebben mijn zusje en haar vriendinnen mij goed vermaakt en hier en daar wat Spaans geleerd.
Om 5 uur waren we pas vrij en gingen we met de bus naar huis. Ik moet zeggen, ik mis de bus in Nederland.. Deze bus schuurt over de wegen en stopt plotseling, waardoor je door die bus vliegt. Hier in de auto is sowieso anders dan in Nederland, het is erg chaotisch. Ik denk dat de Nederlands hier al snel zullen gaan schelden als de mensen zomaar oversteken, als er maar één auto onder het groene stoplicht kan doorrijden of als een auto midden op de weg stopt en gewoon de motorkap opendoet!

Het is nu bijna half 9 's avonds en we gaan zo eten: brood ('pan'). Het is erg lekker en af en toe met hagelslag, meegenomen uit Holland!
Iedereen heel erg bedankt voor alle reachties en berichtjes, het is erg leuk om ze te lezen!
Voor foto's verwijs ik iedereen door naar mijn Facebook:

• 31 Juli 2012 - 09:30

Dennis Adriaans:

Hilde!

Net jouw reisverslagen ontdekt haha! Ik ga je zeker volgen vanaf hier :)
    Veel plezier daar :D

• 31 Juli 2012 - 11:51

Roos:

Hee Hilde,

Ik zag op je facebook dat je deze site bij houdt! Wat leuk! Ik zal zeker regelmatig even kijken!
    Geniet ervan!

Liefs Roos

• 01 Augustus 2012 - 00:33

Hee Hilde,:

Ontzettend leuk om te lezen dit, hoop dat we nog veel leuks van je zullen horen dit jaar!

Liefs Lisa

• 01 Augustus 2012 - 08:46

Hans :

Hilde, het was ook heel leuk om met jou te skypen, en ik kijk dagelijks of je al iets nieuws geschreven hebt. Als papa met Skype bezig is kijk ik snel op de klok van Santiago, want anders belt ie je middernacht bij jou, daar denkt ie niet overna!!!!!!!

• 01 Augustus 2012 - 18:41

Lieve Hilde,:

ik hoop dat onze kinderen dit verslag van jou even niet lezen, want dat oma alles doet moet maar niet algemeen bekend worden!!! doet opa eigenlijk ook wel iets?
    we zijn benieuwd naar je foto in uniform.

liefs,
    roelie & tantie

• 10 Februari 2013 - 11:56

Gert Hensens:

hallo hilde .ja zo te horen heb jij daar in chili het reuze naar je zin
    nou hilde en je kunt daar met iedereen goed mee overweg
    en dat is op zich al een heel belangrijk ding .zeg wist je dat chili
    heus niet zo heel ver van argentinie'af ligt? als je dat gebergte
    over steekt dan ben je er namelijk al dacht ik zo . goed.zo me
    teen gaan we hier in het t zuiderslot al weer aan tafel om te eten
    nou hilde de hartelijke groeten van je computer bondgenoot
    gert hensens en ik wens jou daar nog een hele fijne tijd toe daag.